lauantai 20. joulukuuta 2014

20.12.2014

Lauantai ja toripäivä saa aina hymyn huulille.Se valtava runsaudenpula ja mukava tunnelma tekee aina tehtävänsä. Pitää ainoastaan varoa ettei sorru liiallisiin ostoksiin. Toisaalta kun ei jaksa kantaa määränsä enempää ja toisaalta pitää muistaa ostaa vain viikon tarpeisiin.Tänään ostin mm. punajuuria rosollia varten.
Matkalla torille on tai oli iso appelsiinitarha.Nyt siitä on ainakin puolet kaadettu pois ja mihinkäs muuhun tarkoitukseen kuin rakennusalueeksi.Mutta se mikä todella ihmetyttää niin kukaan ei ole kerännyt satoa talteen ennen appelsiinipuiden kaatoa.Hirveät määrä puussa/maassa on keräämättä.Ja toisaalta sitten appelsiineja myydään kuitenkin toreilla ja marketeissa; tosin niin halpaan hintaan että ehkäpä ihmiset ovat sitten sen verran mukavuudenhaluisia että ostavat ne mieluummin kaupasta kuin keräävät ilmaiseksi ?




Tosin meidänkin talon appelsiinit  ja sitruunat ovat osin jo poimintakypsiä ja kun talossa on vain muutama asukas niin kerättävää riittää niistä kyllä meille kaikille :-).




Tänään on satanut ja paistanut yhtaikaa ja siksi upeita sateenkaaria taivaalla.

perjantai 19. joulukuuta 2014

19.12.2014

Jos olen hehkuttanut tuolla vuorilla kävelyä niin kyllä rantabulevardillakin on  upeaa; tänäänkin sateen jälkeen sää oli oikein raikas ja mukavaa katseltavaa riittää kerta toisensa jälkeen.


Tänään näin ensimmäiset kolibrin kukat.Niiden aika taitaa olla vasta tulollaan.

Liikennemerkki joka sai hymyilemään....urheiluautolla on eri nopeusrajoitus...tosin kaikki ajelevat kuitenkin sataa jos vain pystyvät !
Ja sitten taas ruoka-asioihin :-).Olen joskus katsonut Jamie Oliverin ohjelmaa jossa hän kokkaili sitruunakanaa ja sitä päätin nyt itsekin kokeilla.
Broileri (1.5 kg) maksoi 5 liiraa/ 1.5 euroa joten kovin suuri menetys ei ole jos mönkään menee.


Täytin broilerin sitruunan lohkoilla  ja yrttipuskalla (salvia, rosmariini, timjami) ja nahan alle sujautin 100 g voita, suolaa, valkosipulia. Ja uunissa 90 minuuttia.

Enpä ole tainnut koskaan saada yhtä maukasta ja mehevää broileria.Ja tuosta riittää syötävää seuraavillekin päiville.
Monessa kadunkulmassa lihakaupan vieressä pyörii vartaissa kokonaisia broilereita.En ole vielä sellaista ostanut joten vertailua omaan  kokkailuun en pysty tekemään.Luulenpa kuitenkin, että nyt vein voiton kotiin :-).




torstai 18. joulukuuta 2014

18.12.2014

Tänään oli makutuomarina yläkerran Paula-rouvalle kun hän lähti valitsemaan uusia silmälaseja.
Oli juuri ennen tänne lähtöä käynyt silmälääkärissä ja sen reseptin mukaan sitten toimittiin.Hyvää oli  palvelu ja löydettiin mielestämme oikein pirteät uudet lasit.Lasit lähettiin Kiinaan valmistettavaksi.
Hintaa niille tuli reippaat 500 e mutta malli oli ihan uusi ja toivottavasti linssitkin laadukkaat. Kolmen päivän kuluttua saa ne sitten lunastaa.Puolet hinnasta maksettiin nyt ja loput noudettaessa.


Samalla reissulla katseltiin vähän huonekalu- ja sisustusliikkeitä.Niitä on täällä tosi paljon ja isoja halleja monessa kerroksessa. Osa on sellaista skandinaavista pelkistettyä ja osa sitten oikein kruusattua ja kullattua.

Sisustuspuolella on paljon joulutavaraa ja mm. ihanasti tuoksuvia joulukynttilöitä.
Ruokakaupan sitten tultiin kotia kohti....nyt alkaa näkyä myös ruokapuolella tuleva Joulu sillä savustettua ja graavattua lohta on tuotu esille samoin erilaisia joulukakkuja ja muita leivonnaisia.


Kleopatra-rannan kävelykadun hymynaama :-)



tiistai 16. joulukuuta 2014

16.12.2014

Oppivelvollisuus on Turkissa 12 vuotta eli 4 alakoulua, 4 yläkoulua ja 4 lukiota.
Oppilaista  osalla näyttää olevan koulupuku ja ainakin pikeepaita ja suorat housut....farkkuja ei näe oppilailla koulupäivinä. Opettajilla näkyy olevan  puku ja valkoinen paita.

Koulurakennuksetkin ovat aika kliinisiä ja siistin oloisia ainakin ulkoapäin.
Lapset kuljetetaan kouluihin pikkubusseilla ja se onkin viisasta ottaen huomioon tämän liikenteen että myös sen että useat koulut kuten tämänkin kuvassa sijaitsee ylhäällä kukkulalla.
Yhtenä aamuna näin  kun kaksi n. 15-vuotiasta koulupoikaa tapasi toisensa kadun kulmassa niin he moikkasivat mutta myös kättelivät. Tuntui erikoiselta ja myös mukavalta tuollainen  kohteliaisuus.....ja tuon ikäisillä. Myös busseissa nuoriso antaa ihan välittömästi paikan vanhemmille ihmisille.


Yliopisto sijaitsee samassa korttelissa kuin asuntoni , mutta jostain syystä siinä näkyy tosi vähän opiskelijoita. Myös kirjakauppa joka oli sen vieressä lopetti juuri toimintansa ?? Yliopistorakennus näyttää kovin uudelta että jospa se on vielä vajaakäytöllä.

Vielä tuosta roskaamisesta on ihan pakko kirjoittaa kun se jaksaa minua harmittaa. Kun kaikki puistot nuollaan turhankin tarkkaan ja puskat pidetään siisteinä niin ihan vieressä voi olla vaikka kuinka paljon roskaa ja roinaa.
Miten nyt kukaan ei hoksaa , että osa siitä puiston porukasta lähtisi siivoamaan
vähän laajemmasti. Kuitenkin jätehuolto pelaa hyvin ja joka nurkalla isot jäteastiat eli kaikki on vain ihmisten käyttäytymisestä kiinni.


Tuollaisia rakennus yms. jätekasoja on vuorella vaikka kuinka !!! Aluksi luulin, että turistit ne vain roskaavat mutta näyttää paikallisillakin olevan osuutta asiaan.


Mutta niin on myös rakennuksissa ripirinnan uutta ja vanhaa, vaatimatonta ja luxusta ja jotenkin ne vain ovat sulassa sovussa keskenään.Tuo  talovanhus on ihan asuntoni vieressä ja on nyt näinä päivinä tyhjennetty. Luultavasti tontti on melko arvokas ja siihen pykätään hetimmitten muutama kerrostalo.Paljon väljemmin pitäisi näitäkin  alueita rakentaa ja rouva joka tästä talosta  osti asunnon sen valmistuttua kertoi , että talon ympäristö oli silloin pelkkää appelsiinilehtoa ja kerrostaloja on tullut sen jälkeen kuin sieniä sateella.

U






maanantai 15. joulukuuta 2014

15.12.2014

Aurinkoisia päiviä on ollut nyt muutamia peräkkäin ja lämpötila on aamulla herätessä sellaiset +17 ja päivällä jopa +26 ja tänäänkin taivas on ihan pilvetön.
Parhaita hetkiä täällä koen kun kävelen aamulla  tuolla vuoristossa ja on ihan hiljaista ja ainoastaan upeita maisemia ympärillä.Siellä sielu lepää. Mitkään sanat tai kuvat eivät kerro sitä tunnelmaa.....


Tänään kapusi vanha mummo valtava oksataakka selässä vastaan ja kun kohtasimme hän hymyili leveästi vitivalkoisilla tekohampaillaan  :-).Tuntui vain kummalliselta, että niin isoa kuormaa jaksaa pieni mummo kantaa rinnettä ylös.Oli ihan pakko ottaa hänestä vielä kuvakin kauempaa vaikkei sieltä taakan alta juuri mummoa näy.



Ja sitten ihan toisenlaisiin tunnelmiin....
Eilen oli neljännet joulumarkkinat Alanyassa ja väkeä oli tosi paljon liikkeellä.
Markkinoilla oli myynnissä paljon leivonnaisia , joulukoristeita ja käsitöitä.
Suomi-Alanya seura myi mm. joulutorttuja ja suomalainen seura  "Taurus-vuoriston taiteilijat"  taulujaan.
Ja olihan siellä myös Joulupukki muoreineen ja poroineen hikoilemassa.


Paljon oli nähty vaivaa yhden päivän takia. Mutta niiden ohella sitten olikin hyvin vilkasta myös basaarialueilla ja rantakahvilatkin  täyttyivät sunnuntaikävelijöistä.
Sunnuntai näyttää olevan täällä varsinainen perhepäivä. Silloin pakataan autoon tai skootterin päälle sukua vauvasta vaariin ja suunnataan rantaan tai puistoon piknikille. Mukana on valtavasti tavaraa teekeittimestä alkaen :-) ja koko päivä vietetään seurustellen ja syöden ja teetä juoden. Myös tuolla vuoristossa olevat kahvilat täyttyvät perheistä. Ja Alanyum- ostoskeskuskin  on tupaten täynnä mutta tunnelma on kuitenkin arkeen verrattuna leppoisampi.