lauantai 6. joulukuuta 2014

6.12.2014

Lauantaihin kuului tänään kevyttä siivousta , pyykkäystä ja torilla käyntiä.
Poikkesin myös parturissa.Olen parturiliikkeitä  katsellut tässä matkan varrella ja onhan ihan tuurin kauppa "mihin päänsä pistää ". Hinta yleisesti hiusten leikkauksella on 5e-10e. Menin ihan extempore Alanyum keskuksen vähän fiiniimpään ja modernimpaan parturiliikkeeseen kun siellä näytti olevan sillä hetkellä vapaata.
Olen ennenkin täällä käynyt parturissa ja aina ihan mukava lopputulos on ollut.
Täytyy  taas kerran kehua miten ammattitaitoisesti ja vikkelästi miesparturi leikkasi ja vaikkei yhtään sanaa yhteistä kieltä edes ollut lopputulos on juuri toivotunlainen.Hänellä oli kaksi assistenttia jotka toivat tarvittavia välineitä ja huolehtivat kahvi/teetarjoilusta ja tietysti sitten lakaisivat hiukset lattialta. Ystävällistä ja tehokasta toimintaa ja hinta oli siis 10 e / 25 liiraa.

Lauantai vihannestorilla huomasin  sen, että kausi vaihtuu ja mm.viinirypäleet alkavat olla jo vähenemässä mutta tämän hetken tuotteita ovat mm. avokado, munakoiso ja granaattiomena ja appelsiini. Olen joskus ostanut Suomessa granaattiomenoita ja siellä pidin niitä vähän oudon kuivina ja katkerina.
Ostin niitä nyt 2 kappaletta (painoivat yhteensä 1.5 kg) ja mahdottoman mehukkaita ja yhdestä puolikkaasta tuli kupillinen hedelämälihaa.On kuuleman mukaan oikein erityisen terveellinen superfood ja sitä voi syödä sellaisenaan tai vaikkapa jogurtin kanssa.Maukasta eikä yhtään hapanta tai kitkerää.

Olen saanut seinänaapureita Suomesta viikon ajaksi ja nyt ensimmäistä kertaa huomaan , että talossa on myös muita asukkaita.Äänieristys on aika heikkoa.Tähän asti olen ollut tämän kerroksen ainut asukas ja kun tässä rapussa on yhteensä 30 asuntoa niin olisikohan kaikkiaan 5 niistä asuttua tällä hetkellä.Seinänaapurit varoittivat, että aikovat juhlia tänään sekä pikkujoulua että Itsenäisyyspäivää joten otan vinkistä vaarin ja siirrän nukkumapaikkani vierashuoneeseen niin ei tarvitse häiriintyä muiden juhlinnasta.Tosin aikuisia ovat ja jo kuudelta aloittavat joten saattapi olla että uni tulee kaikille samaan aikaan :-)
Nyt siis vain oikein hyvää Itsenäisyyspäivää !


perjantai 5. joulukuuta 2014

5.12.2014


Byrokratia on täällä aikamoista. Se tulee vastaan ihan päivittäisissä toiminnoissa.Tänään olin postissa, joka on kuuleman mukaan ainut oikea virallinen rahanvaihtopiste. Postitoimisto oli pieni ja ihan täynnä paikallista väkeä ja suurin osa oli maksamassa sähkölaskuaan.Mutta miten paljon puhetta ja kuittia tarvitaankaan  yhtä asiakasta kohden.....jono etenee tosi hitaasti mutta ihmiset ovat sellaiseen tottuneet ja ilmiselvästi vain me turistit olemme kärsimättömiä :-)
Tukussa kun käyn ruokaostoksilla niin siellä kuitti on "kilometrin" mittainen ja monena kappaleena ja kuittiin kirjoitetaan myös oma nimi, puhelinnumero ja
osoite.Sielläkin jono saattaa seistä ties mistäkin syystä....aika usein on tulostin jumissa tai muuta teknistä ongelmaa.
No nämä ovat pieniä hidasteita mutta ne jotka joutuvat hakemaan viisumia /oleskelulupaa joutuvat varsinaiseen prässiin. Eli jos omistat täällä asunnon ja haluat oleilla kerrallaan yli 90 vrk joudut anomaan vuoden oleskeluluvan. Siihen tarvitaan muun muassa 3 valokuvaa, todistus että on varaa oleilla täällä (englanniksi+turkiksi käännettynä) ja tietysti  useampi virastokäynti jotta asia hoituu kun hoituu.....
Hinnaksi tulee likimain 1000 liiraa / vuosi.Aikamoinen homma ja vain siksi että haluat asua omistamassasi asunnossa.
Tässä kuva jonosta pankkiin ennen ovien avautumista.

Mutta maassa maan tavalla eivätkä turkkilaiset varmaankaan osaa kuvitellakaan sitä tehokkuuden määrää mikä meillä vallitsee.Mahtaa monelle Suomeen tulevalle turkkilaiselle olla kauhistus se työn ja touhun määrä jota meiltä vaaditaan.Ja jos vaikka ns. paremmissa oloissa meillä eletäänkin niin onko se sittenkin kaikki hyvän olon kustannuksella ?


torstai 4. joulukuuta 2014

4.12.2014

Puolipoutapäivä sai minut lähtemään Dalmatasin tippukiviluolaan joka on ihan Kleopatra-rannan tuntumassa. Luolassa oli TOSI hiostavaa ja kosteaa ja siksi valokuvaaminen ei oikein onnistunut kun kamera huurtui alta aikayksikön; muutaman kuvan sain otettua. Ihan vaikuttavan oloinen paikka joskin pieni moniin vastaaviin verrattuna.Pääsymaksu vaivaiset 4.5 liiraa.



Sain päähänpiston lähteä paluumatkalle kiipeämällä Kale-kukkulan kautta.
Ihan alkumatkasta lyöttäytyi seuraan vanhempi mieshenkilö joka halusi neuvoa oikopolun linnalle.Sinisilmäisesti lähdin kiipeämään hänen perässään kapeita jyrkkiä kiviportaita.Hän esitteli kovasti matkalla kasveja ja maisemia ihan kuin opas konsanaan. Hiukan alkoi kuitenkin matkan teko mietityttää ja kun pääsimme seuraavalle tieosuudelle sanoin että tästä jatkankin itse matkaa.
Siitähän alkoikin varsinainen rahastus.....50 liiraa olisi pitänyt antaa ja kun sitten kaivoin lompakosta vähän kolikoita mies suuttui että setelirahaa sen olla pitää.
Onneksi juuri silloin rinnettä kipusi miesturisti jonka varjolla pääsin eteenpäin   huutojen saattelemana.Eli ei se ystävällisyys aina niin aitoa ole :-)

Kun pääsin kotiin ja parvekkeelle päiväkahville kuului valtaisa rysähdys ja kun kurkistin alas aivan talomme kohdalla makasi mies liikkumattomana ja päästä valui verta.Polkupyörä oli vieressä kaatuneena.Oli ilmeisesti laskenut jyrkkää mäkeä alas ja törmännyt ? johonkin.Onneksi paikalla oli heti paikallisia asukkaita jotka soittivat ambulanssin ja muutenkin huolehtivat miehestä ja hänen tavaroistaan. Pyöräilijät eivät käytä täällä koskaan kypärää, joka tässäkin tilanteessa olisi ollut iso apu.
Toivottavasti mies selviää..... turisti kun selkeästi  oli niin matka sai hirveän käänteen. Tilanteesta jäi itsellekin pitkäksi aikaa ontto olo.

Iloisempia asioita lopuksi.....Joulu alkaa näkyä jo joidenkin kauppojen ikkunoissa ja huomasin erään kodin ikkunoilla jo sähkökyntteliköt ja tämänkin talon parvekkeilla on "joulu"valoja.Täällähän ei Joulua vietetä mutta turisteja ja täällä asuvia varten on joulurekvisiittaa tarjolla.Itse en nyt ajatellut Joulua sen kummemmin laitella mitä nyt se YKSI  joulukoriste pitää ostaa niin kuin muinakin Jouluina.

Onpahan sitten muistona Turkin Joulusta :-)

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

3.12.2014

Kuukauden kestänyt aherrus "kivimöykkyjen" parissa on nyt taiteilijoilta loppu. Otin muutamista suosikeistani valokuvat. Tosi pikkutarkan taitavaa on lopputulos ja ilmeikkäitä kun ajattelee, että lähtökohtana oli iso marmoripaalu ja sellaisilla pienillä sähkökaiverrusvehkeillä niitä ovat työstäneet.




Huomenna toivottavasti tiedän kuka oli oikea voittaja ; minun suosikkini on tuo ensimmäinen patsas  joka on tosi pikkutarkkaa upeaa työtä.

Vuorilla kävelessä  tuli aamulla varsinainen liikenneruuhka vastaan. Siihen  ei muuta tarvittu kun yhden koulubussin sammuminen kapealle kadulle.Kaikilla oli tietysti kiire töihin ja äänitorvet raikuivat ja kukot kiekuivat kilpaa ja kaikki huutelivat omia ohjeitaan bussin kuljettajalle.
Siinä oli tempperamenttia tiivistetyssä muodossa heti aamu tuimaan....pakenin paikalta ennen kuin tilanne selvisi.



Tänään teki mieleni oikeita kunnon lihapullia ja tuumasta toimeen.Jauheliha näytti muodostuvan 80 % vasikan lihasta ja 20 % pekonista (sanakirjan mukaan). Laitoin runsaasti sipulia, valkosipulia, tomaattia, fetaa ja yrttejä sekaan ja vallan hyviä niistä tulikin.Parsakaalia ja herkkusienikastetta lisukkeena; nam :-).


tiistai 2. joulukuuta 2014

2.12.2014

Eilen oli aurinkoista koko päivän ja se tuli vietettyä pääosin meren rannalla. Siellä on enää muutama aurinkotuoli ja vain sitkeimmät turistit siellä oleilevat.
Mutta kun merivesi on NIIN ihanaa ja lämpötilaltaan arviolta +20 ja tyyntä niin että uiminen on helppoa ja nautinnollista enkä siksi ole malttanut pysytellä vielä sieltä poiskaan. Paikalliset pitävät varmaan vähän outona , kun itse pukevat jo päälleen toppatakkeja ja pipoja.

Tänään kävelin basaarialuelle jossa kaupankäynti on hiljaista ja osa liikkeistä suljettuina.Myyjät istuskelevat ja pelaavat kadulla korttia tai shakkia ja juovat omenateetä eivätkä vaivaudu sen kummemmin kauppaa hieromaan....sopii hyvin minulle.


Lankakaupassakin  poikkesin ja myyjä oli oikein ystävällinen keski-ikäinen nainen
ja suhteellisen  hyvin puheli englantia. Kyseli miten kauppaan osasin tulla kun kuitenkin pienellä sivukadulla sijaitsee. Kerroin  netistä tiedon bonganneeni ja toivoi että jaan tietoa eteenpäin joten tässä sitä mainosta tulee käyntikortin muodossa.Myynnissä oli lankojen lisäksi erilaisia käsitöitä joskin meidän makuun ehkä liian koreita.

Ostin pari kerää sukkalankaa hintaan 8 liiraa=2.90 e /kerä.Tuskin maltan odottaa , että pääsen aloittamaan :-)

Kohta täällä saakin laittaa jo villasukat jalkaan....vallankin yöt alkavat olla sen verran viileämpiä että usein siinä neljän aikaan aamuyöstä vedän toisenkin peiton päälleni ; en ole tosin jaksanut nousta katsomaan paljonko mittari näyttää vaan jatkanut onnellisena lämpimässä aamu-uniani.

sunnuntai 30. marraskuuta 2014

30.11.2014

Aamulla herätessä olivat sähköt poikki.Tosin kävi ajatus mielessä, että jospa vuokraisäntä on unohtanut maksaa sähkölaskun.Onneksi on kaasuhella ja siksi välttämättömän  aamukahvin keitto onnistui luovuutta käyttäen. Kävi siinä myös mielessä miten pian jääkaappi ja pakastin menettää tehonsa.Tunnin päästä sitten sähkö jo palasi...(lasku oli siis maksettu :-)).

Aamupalan jälkeen hyppäsin  bussin kyytiin ja valitsin juuri tämän sunnuntaiaamun jolloin liikenne on rauhallista ja vähän väkeä liikkeellä.
Kun pienet dolmus-bussit ovat arkisin ihan täyteen ahdettuja viimeistä seisontapaikkaa myöten ei ikkunasta juuri mitään näe. Nyt oli rauhallista ja suuntasin menoni Mahmutladiin, joka on kylä vajaan kymmenen kilometrin päässä.Ainakin näin talviaikaan vaikutti hyvin samankaltaiselta kuin vaikkapa tämä Cikcilin alue. Ehkäpä hiukan vehreämpää ja talot rakennettu maltillisemmin ja matalimmiksi.
Matkalla näin myös kaukana  vuorenhuippuja joissa oli lumipeite.

Päätin lähteä kävellen takaisin päin kun rantakatu jatkui koko matkan sieltä Alanyaan  asti. Aika uuvuttavaa oli kuitenkin tallustella suoraa rantakatua joka jatkui, jatkui ja jatkui.....
Onneksi matkalla runsaasti mukavia levähdyspaikkoja


ja ihan lopullinenkin levähdyspaikka oli matkan varrella

Matkaa "sunnuntaikävelylle" taisi tulla liki kymmenen kilometriä ja nyt sitten on syytä laiskotella lopun päivää !