lauantai 15. marraskuuta 2014

15.11.2014

Aamulla herätti ukkonen ja taivaanranta oli upean näköinen salamoiden välkkyessä. Ukkosta ja sadetta kesti parisen tuntia ja sen jäljiltä sää muttui jonkin verran ja nyt on lämmintä mutta pilvistä.
Aamukävely sujui sadetakki päällä muttei siellä sitten juuri muita ulkoilijoita ollutkaan....sokerista taitavat olla :-).
Vihannesmarkkinoillakin oli vain kourallinen väkeä ja ehkä juuri siitä syystä hinnat oli entistäkin edullisempia.
Kerään viikon aikana kolikot markkinoita varten mutten niitä montakaan siellä saanut kulumaan.Mandariinikilo 0.75 liiraa ja kun 1 e = 2.80 liiraa niin sen mukaan sitten.

Nyt kun tämä hiljainen kausi niin mm. laivoja korjaillaan ja entisöidään.


Työtahti on kuitenkin meikäläisen mielestä tosi tosi verkkainen.Ja yhden työn kimpussa on aina joukko työmiehiä....jos yksi tekee niin kolme katsoo.
Sama peli niin tie-, puisto ja rakennustyömailla.

Talomme alapuolella on vasta alkuvaiheessa oleva kerrostalo.Siellä on aamusta iltaan ja jopa sunnuntaisin rakennusmiehiä....mitään ei tapahdu mutta radio soi ja tupakkaa palaa.Taitavat ainakin sunnuntaisin paeta kotona ; niin kuin meillä miehet lähtevät  vaikkapa kalaan  niin nämä hakeutuvat "työpaikalle".

Talven tuloon varustaudutaan myös polttopuiden keruulla.  Missään ei näe kunnon puupinoja mutta kaikenlaisia risukasoja kylläkin.



Sesonkialet on nyt parhaimmillaan ja varsinkin vaatekaupoissa alet 50-70 %
Olen aika vähän vielä käynyt hypistelemässä mitään mutta kunhan tässä ilmat viilenee niin voi panostaa paremmin shoppailuun.
Lankoja en kerrassaan ole vielä yhdestäkään kaupasta löytänyt mutta yksi talon rouvista neuvoi käsityökaupan keskustassa.Sinne sitten viimeistään kun omat langat on käytetty.

Iltaisin on ollut vielä niin lämmintä auringonlaskun jälkeen että parvekkeella voi hyvin istua ja kutoa.Sää on kuin Suomen kesäilta ; vain hyttyset puuttuu.








torstai 13. marraskuuta 2014

13.11.2014

Puolipilvinen mutta vielä lämmin päivä; juuri sopiva pyykkäykseen ja siivoamiseen.
 Paikalliset naiset ovatkin innokkaita siivoamaan ja kauppojen hyllyillä on paljon siihen liittyvää tavaraa....iloisen värisiä moppeja ja voimakkaasti tuoksuvia puhdistusaineita. Ainakin vastapäisen talon naiset pyykkäävät ja moppaavat joka päivä ja pyykkinarut liehuvat parvekkeilla ja niiden ulkopuolellakin.Pyykkikoneessa on käytettävä joka pesussa kalkinpoistajaa mutta muuten samat systeemit kuin meilläkin.
Pölynimuri ei taida olla ihan tavallinen kapine perusturkkilaisessa kodissa ?

Pölystä tulikin mieleeni rantakadun kiviveistoskilpailu.Hitaasti mutta varmasti kilpailijat työstävät valtavaa kivimöhkälettä ja melu ja pöly on aikamoinen.
Päivässä ei kovin kummoisesti taideteos etene. Osaan ottajia on 8 ja miehiä sekä naisia; kaikki sellaisia vähän boheemin näköisiä taiteilijasieluja. Saapi sitten nähdä kenen teos vie voiton !



Tänään tutustuin paikalliseen kalatiskiin ; liekö innoittajani ollut paikallinen kalamies aamulla rannalla. Tiskissä on jos jonkinlaista kalaa ja äyriäistä.Valitsemansa kalat  saa itse ottaa jäiden seasta  pussiin ja sitten vain punnitaan tiskillä.
Ostin sardiineja ensi alkuun kun ovat tuttuja ja turvallisia.Pakettini maksoi peräti  45 senttiä.Tein niistä tuttua tomaattisipulisardiinia uunissa.Nam.


Kissoille ei tarvitse kalojaan jaella sillä niistä pidetään täällä hyvä huoli.
Useassa paikassa on eläinten ruoka- ja juomapisteitä joita ilmeisesti jokin vapaaehtoisyhdistys pitää yllä.




Olen tainnut hehkuttaa tähän asti kaikkea hyvää ja mukavaa ja nyt sitten yritän löytää edes jotain miinuspuolia.
Harmillista on kun talon uima -allas suljetaan viimeistään marraskuun lopussa.Tosin niin tehdään muuallakin.Ilmeisesti ajatellaan ettei sille ole enää käyttöä.
Itse  tykkään kylmässäkin polskia niin se vähän harmittaa mutta tottahan toki aina pääsee mereen uimaan...sitä kun ei suljeta :-).


keskiviikko 12. marraskuuta 2014

12.11.2014

Tämä päivä kuluikin leppoisasti rannalla ja kun merivesi on lämmintä ja hiekka pehmeää kuluu aika kuin itsestään.Rannalla törmää usein suomalaisiin (yleensä eläkepäiviään viettäviä ) ja mukavahan on tietysti aina vaihtaa kuulumisia.
Pikku hiljaa rantakahvilatkin siirtyvät talvitauolle ja jo nyt on aika rauhallista ja vähän väkeä vaikka sää on mitä parhain rannalla oloon.
Kaupustelijoitakaan ei ole.

Törmäsin ensimmäistä kertaa täällä kerjäävään vanhaan mieheen joka tuli pyytämään yhtä liiraa ruokaan. Menin sen verran hämilleni että jatkoin vain matkaa vaikka toisaalta aina pitäisi auttaa jos vain voi enkä jaksa uskoa että vanha mies turhaan kerjäisi.Mutta kun ei oikein tiedä mikä on parhaaksi.
Muutenkin mietityttää kun kuljen tuolla paikallisten parissa ovatko kuinka tyytyväisiä oloonsa ; ainakin lapset ovat ihan  onnellisen oloisia vaikka kovin alkeellisissa oloissa monet asuvatkin.
Ihan vierekkäin voivat olla alkuperäinen vanha talo ja upouusi korskea kerrostalo.


Tällä hetkellä omassa asunnossa on vesikatkos jotka ovat aika yleisiä Turkissa.Kylmää vettä kyllä tulee vähän mutta suihkua tai tiskausta ei nyt kannata tänä iltana suunnitella.Yhtään sähkökatkosta ei ole osunut vielä kohdalle mutta niitäkin kuulemma tavan takaa on ; onneksi tässä taloyhtiössä on varageneraattori niin ettei toivon mukaan ainakaan hissiin jumitu.
Taskulamppu ja kynttilöitä on kyllä varattuna.

Aika  hurja ero on tuotteiden säilyvyydellä kun täällä ei ilmeisesti lainkaan säilöntäaineita. Leipä ostetaan joka päivä tuoreena ; useimmiten aamulla ja illalla erikseen. Se myös kovettuu ja homehtuukin parissa päivässä.
Valtavat määrät perheenäidit leipää ostavat...pääosin ihan valkoista ranskanleipää.Onneksi kaupoissa on myös hiukan tummempia ja maukkaampia leipiä uunituoreina tarjolla.
Hedelmissä kun ei ole mitään suojakerrosta ja jos niitä pitää pöydällä kulhossa kuten tapaan Suomessa tehdä niin ne pilaantuvat tosi nopeasti.Viinirypäleet ihan erilaisia kun niissä ei ole lainkaan sellaista napsahtavaa pintakuorta.
Lihat ja kanat myydään ilman lähes aina ilman marinadeja tai valmiita mausteita.
Kun tuotteet on tuoreita ja herkullisia niin on ihan pakko kokata itse :-) enkä ole vielä kertaakaan malttanut lähteä ulos syömään vaikka tarjontaa löytyy ihan joka makuun ja hintataso edullinen.
Paikallinen Metro- tukkukauppa on ruoanlaittajan paratiisi. Siellä käyvät paikalliset yrittäjät mutta sinne pääsee myös yksityiset henkilöt.Se on minulle kävelymatkan päässä joten sinne suuntaan pääosin ruokaostoksille.
Onneksi asunnossani on myös pakastin kun ostovillitys iskee !




Tämän iltainen auringonlasku oli upea

tiistai 11. marraskuuta 2014

11.11.2014

Palasin tänään paikkaan joka on alunperinkin saanut minut ihastumaan Turkkiin ja Alanyaan. Jonkinlainen sielunmaisema ja rauhan tyyssija.
Se on tosi vaatimaton pieni talo jossa tomaatit ja kurkut kasvavat vanhoissa öljykanistereissa ja kukko kiekuu ja kanat kuopsuttavat maata.On kuin aika pysähtyisi juuri sen talon edessä.
Mutta tänään tapahtui jotain aika taianomaista ja romanttista; vähän kuin elokuvissa.
Juuri kun pysähdyin tuon talon eteen ottaakseni jälleen kerran siitä valokuvan niin puusta tipahti jakoihini kypsä mandariini ; arvata saattaakin että se maistui mehukkaalle ja makealle kuinkas muuten.
Ainakin Äidin ja Karin helpotukseksi  talossa ei ollut myytävänä kylttiä :-).




 Iltapäivä oli pilvinen ja olin ollutkin jo utelias että mitähän mukavaa talomme takaa vuoristosta löytyy ja sieltähän avautui hurjan upeat näköalat yli Alanyan.
Aivan uskomaton määrä hotelleja ja loma-asuntoja !
Kyseiseen kuvaa mahtui etualalle myös kilejä paimentavia lapsia.


 Ylös kiivetessä tunnistin oliivipuut, appelsiinipuut ja granaattiomenapuut.
Appelsiinit puissa kypsyvät vasta keväällä ja kun otin yhden talomme omasta puusta se oli tosiaankin raaka mutta muistutti maultaan paljon greippiä.
Liian hapan syötäväksi mutta mehuna sain sen hyödynnettyä.
Matkalla oli myös paljon kaktuksia joissa on hedelmiä / kukkia/marjoja ?
Pitää ottaa asiasta selvää.....




maanantai 10. marraskuuta 2014

10.11.2014

Tähän asti on "ruumiin vammoja" ainoastaan herpes huulessa, rakko varpaassa ja ampiaisen tai jonkin vastaavan pisto polvitaipeeseen.
Läheisellä appelsiinitarhalla oli hunajankerääjä ja siitä suivaantuneena ? ötökkä sitten päätti pistää minua.
Onneksi matka-apteekista löytyi antihistamiinia ja muihinkin  pikkuvaivoihini apua.
Tosin paikallisia apteekkeja on runsaasti ja kuuleman mukaan lääkäriapua saa tarpeen tullen vaikka kotiin kutsuttuna. Ja yksityinen sairaalakin ihan lähellä.

 Liikenne on kyllä aika hurjanoloista. Punainen ja vihreä liikennevalo on vain suuntaa antavia ja sekä autot että jalankulkijat menevät miten sattuu ja aina punaisia päin jos on vain mahdollista.
Vilkkua ei juuri käytetä mutta äänitorvea senkin edestä.
Autokantaa on laidasta laitaan ; viimeisiä henkäyksiä kulkevia mustaa savua tupruttavia  ja sitten todellisia öky autoja.





Tarkkana saa siis liikenteessä olla ja vaikka alunperin kuvittelin vuokraavani polkupyörän niin  sen verran itsesuojeluvaistoa on , että taidan sen suosiolla unohtaa.Pyöräilijöillä ei ole kypärää ja vaikka rantabulevardia olisikin mukavaa viilettää pyörällä niin siellä vilistää myös  myös kissat ja koirat miten sattuu.

Bussiliikenne on vielä kokematta mutta ajattelin lunastaa bussikortin johon sitten voi ladata bussimatkarahaa tarpeen mukaan.
Se sitten  kun tekee mieli avartaa maisemaa.......





sunnuntai 9. marraskuuta 2014

9.11.2014

Lauantaisin on tässä lähellä Kipa-markkinat ja siellä paikalliset viljelijät myyvät satoaan.
Kuulin, että ne ovat pienemmät  markkinat enkä ollut uskoa todeksi miten paljon siellä oli myyjiä ja upeita tuotteita meidän mittapuun mukaan ihan pilkkahintaan. Sanovat  että siellä myös herkästi huijataan lähinnä punnituksissa mutta toisaalta jos makeat ,kypsätviinirypäleet maksavat
 45 centtiä /kilo niin eipä se haittaa. Kova kilpailu viljelijöiden kesken kun tarjontaa on niin valtavasti.


Markkinat on koko päivän ja ostajia tuntui riittävän aamusta iltaan. Monet kävivät vedettävien ostoskärryjen kanssa ostoksilla ostamassa luultavasti koko viikon tuoremuonan.
Itse tyydyin vasta pääosin  ihmettelemään koko touhua  ja ostokseni rajoittuivat muutamaan pussukkaan.Ohessa saaliini.

Tällainen satsi maksoi 2-3 euroa

Uteliaana odotan maanantaisia Oban markkinoita jotka ovat kuulemma paljon paljon isommat ja vihannesten lisäksi myydään myös muutakin tavaraa.

Supisuomalaisena kävin tietysti saunassa eilen kun lauantai kerran oli.
Sauna tuoksui vielä ihan uudelle puulle ja hyvät löylyt sai.Ihan suomalainen eikä turkkilainen sauna.
Saunaa saa lämmittää itse silloin kun haluaa ja luultavasti sitä tulee käytettyä vielä enemmän kun ilmat viilenevät.
Sauna on uima-altaan kupeessa joten uimassa voi sitten pulahtaa mielen mukaan.