lauantai 13. joulukuuta 2014

13.12.2014

Talomme kissa antoi tänään kuvata  itseään. Sillä on kyllä täällä varsinaiset oltavat kun kaikki puhelevat ja silittelevät  ja se pääsee kulkemaan ovista aina asukkaiden mukana.Elelee oikeita kissan päiviä !





Sää on ollut tänään pilvinen ja lämpöasteita sellaiset +17. Jotenkin tuli aamulla Suomen syksyn kuulaat aamut mieleen ja vähän tuollaista ruskan väritystä lehdissäkin on.
i
Sisällä olen pitänyt ensimmäisiä kertoja lämmitystä päällä; tosin vain ihan muutaman tunnin sillä joka huoneessa on oma lämmitin ja sen verran tehokasta toimintaa ettei täällä ainakaan palella tarvitse vaikka ulkolämpötila laskisikin.
Lämminvesivaraaja ei ole ollut vielä päällä ja se tarvitsee omat säätönsä ennen kuin lähtee käyntiin. Sähkömies Ali tulee sitä joku päivä asentamaan.

Olen selkeästi kehittynyt vihannestorin asiakkaana. Tänään kävin ostoksilla ja kun punnitsin ostosten määrän= 7 kg oli tuoretavaraa ja hinta 3.5 euroa.
Nyt ostin paljon munakoisoja kun olen ihastunut sen käyttöön....ohuet viipaleet suolataan ja loraus hyvää oliiviöljyä ja kuivataan uunissa.Mukavaa naposteltavaa jotka ovat koko ajan loppu :-)





perjantai 12. joulukuuta 2014

12.12.2014

Markkinoita on monenmoisia ja tänään tuli vastaan pienet eläinmarkkinat.
Siellä oli myynnissä lampaita, ankkoja ja kanoja.




Kuvaaminen on aina vähän hankalaa kun en tohdi paikallisia kuvata ilman lupaa.Varsinkin naisten ja lasten kuvaaminen on kiellettyä; siksi kuvat pitää ottaa usein turhan kaukaa.
Eräänä päivänä kun otin kuvan puita  pilkkovista miehistä näyttivät minulle, että kuvaaminen maksaa...toisin ihan naurussa suin kun varmaan muuten ihmettelivät että mitäs kuvaamista heissä nyt on.


Kissoja ja koiria  on täällä vapaan kaikkialla.Yhtenä aamuna sellainen tosi suloinen musta koira (kuin suoraan Kaunotar ja Kulkuri -elokuvasta) seurasi minua monta kilometriä. Aina jokaisessa kadun kulmassa odotti että mihin mennään ja muuten käveli vieressä ihan kuin olisi ollut remmissä ja kanssani aamukävelyllä.Mietin jo miten siitä ikinä eroon pääsen mutta kun kierros oli tehty niin koira palasi samaan kohtaan "omalle" rannalleen vallan tyytyväisen oloisena.Halusi vain olla kävelykaveri. Eikä tainnut nälkäinenkään olla kun kuljimme vapaan  ruokatarjoilun ohi niin ei ainakaan siitä ruokaa huolinut.
Kukkoja ja kanoja on kaikenvärisiä ja kokoisia ja kun ne vapaana oleilevat usein ihan säikähtää kun kulkee  polkuja pitkin ja kana on niin maastoutunut että kumpikin kiekaisee kun toisensa tapaa.Mutta kun kanat kerran vapaana kulkevat ja syövät kai pääosin mitä kuopimalla maasta kaivavat niin kananmunat on kyllä ihan eri makuisia; vallankin jos ostaa pikkukaupasta
paikallisia munia...ovat vain vähän likaisia mutta taatusti luomu- ja lähiruokaa.



torstai 11. joulukuuta 2014

11.12.2014

Olen niin ihastunut siihen, että aina kun lähden tuonne Kale- kukkulalle löydän jonkin uuden viehättävän kulkureitin.Tänään lähdin puoliksi vahingossa toista polkua ja päädyin paikallisten naisten ihmeeksi heidän aamupäiväteehetkeensä.
Vähän aikaa "juteltiin" ilman yhteistä kieltä.Ihmettelivät kun puuskutin mennä
vanhoja kivipolkuja pitkin vaikka tietkin on keksitty. Mutta niin ihana rauha ja hiljaisuus ja lisänä raikas aamusää että vähän sen eteen voi nähdä vaivaakin.
Ja ne näköalat....
Juuri kun huokailin miten mukavan leppoisaa siellä on tuli vastaan vanhaakin vanhempi rakennus jossa "myytävänä"-kyltti.Innostus lopahti aikalailla kun kurkkasin talon taakse....takaosaa ei enää ollut vain romahtanut katto....olisihan siinä aikamoinen projekti.



Ylhäällä kukkulalla on myös  oma moskeija ja ensimmäistä kertaa näin oven edessä telineen jossa oli kenkiä moskeijaan menijöitä varten.

Sää on ollut tänään aurinkoinen  ja sehän vaatii ilman muuta myös meressä käynnin.Eipä olisi vielä eilen uskonut että myrskyn jälkeen on poutasää; kuten laulussakin sanotaan.

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

10.12.2014

Ukkonen ja sade on jatkunut eilisestä aamuun asti ja siitä palkaksi näkyi upea sateenkaari.
Ja jos eilen oli upea aallokko merenrannassa niin tänään oli varsinainen vaahtopäiden konsertti.En tohtinut ottaa kameraa mukaan kun sen verran rankasti satoi vettä aika ajoin.
Päivä sateineen sopii siis vallan mainiosti shoppailuun ja kävinkin nyt Alanyum-ostoskeskuksen läpi ja tarttui sentään mukaani yksi jakkukin.Muoti on täällä liki samanmoista kuin meilläkin  ja erilaisia halpamyyntiketjuja on useita ja sitten laadukkaampaakin  tavaraa on tarjolla. Vaikeaa on välillä hoksata miten halpaa kaikki on kun on nyt jo tottunut käyttämään pelkästään liiran rahaa ja sata liiraa tuntuu muka kalliilta vaikka se onkin sitten vain 35 euroa.

Nyt on jo tietysti talvikauden tavarat myynnissä ja toppatakkeja ja karvasaappaita on hyllyillä ja niitähän ne paikalliset jo käyttävätkin.
Ja siitä puheen ollen yhdet sukat on jo valmiina kudottuna turkkilaisesta langasta.
Yksi kerä riitti hyvin yhteen pariin  ja kun ei ole pelkkää villaa niin ovat oikein pehmeät ja mukavan tuntuiset.Toinen kerä on vielä työn alla.Kohta pitää lähteä jo uusintaostoksille.


Yksi usein täällä kokkaamaani ruokaa on ratatouille tai jotain sinne päin :-) eli kaikenmoisia kasviksia ; esimerkiksi kesäkurpitsaa, sipulia, tomaattia, munakoisoa, paprikaa kypsennetään öljyssä pannulla ja lisätään vain suolaa ja runsaasti eri yrttejä....lopuksi sitten lisäksi vaikkapa fetaa ja oliiveja tai mausteista makkaraa tai kanaa tai kebab -lihaa. Se maistuu aina yhtä hyvälle !



tiistai 9. joulukuuta 2014

09.12.2014

Täydellisen epätoivoista puuhaa oli etsiä tietokoneen huoltoliikettä tuhansien t-paitakauppojen ja vastaavien  joukosta.Meninkin sitten tietokoneita myyvään liikkeeseen ja kysyin heiltä mahdollista huoltoa/korjausta.Tekivät huoltoa  vain heiltä ostetuille  laitteille. Ja päällimmäisenä ajatuksen myydä uusi kone sillä eivät neuvoneet mitään osoitetta josta voisin asiaa  kysellä.Olin jo ostamassa sellaista edullista pientä läppäriä kun tuli ilmi että ohjelmisto on turkiksi joten päätin jättää senkin sitten kauppaan.
Matkalla kotiin tapasin tämän talon suomalaisen pariskunnan joka antoi puhelinnumeron josta voisin apua kysyä....turkiksi tietokoneesta...apua :-).
Pakko oli kuitenkin soittaa ja asia selvisikin helposti kun sanoin vain osoitteeni ja jo 20 minuutin kuluttua tuli mies nimeltään Ifram  paikalle....avasi koneeni ja puhdisti tuulettimen (kissan karvoista; Artulle terveisiä :-)). Hienoa palvelua ja hintaan 18 euroa.Ja ei tarvinnut lähteä konetta mihinkään raahaamaan ja taas uskaltaa käyttää....

Eilen sain kutsun syntymäpäiville suomalaiselta pariskunnalta. Rouvan veli on mukana matkalla ja täytti eilen 82 vuotta. Sitä ei kyllä mitenkään olisi uskonut kun oli tosi virkeä ja hyväkuntoinen lappilainen mies.Mielenkiintoisia tarinoita kuulin illan aikana sillä olivat matkustaneet ympäri maailmaa sekä työn että huvin vuoksi.Ilta alkoi vallan vauhdikkaasti kun vein päivänsankarille punaviiniä ja suklaata ja heti eteisessä pullo tipahti pöydältä lattialle ja meni tuusannuuskaksi. Marmorilattialta oli kiire pyyhkiä pois punaviini ettei imeydy siihen....tulipa pestyä lattia viinillä :-)

Tänään alkoi aamusta ukkosen ilma ja vieläkin on taivaanranta kovin tumma.
Ja rannassa ensimmäistä kertaa upeat meren kuohut.
Tänään taitaakin olla juuri sopiva sää viettää päivä sohvalla lukien tai kuunnelmaa kuunnellen; ulos ei enää uskalla päätä pistää sen verran kova myräkkä näyttää tulleen.



sunnuntai 7. joulukuuta 2014

08.12.2014

Hei kaikki ihanat ystävälukijani. Tietokoneestani simahti tuuletus enkä uskalla sitä nyt käyttää ennekuin käyn anelemassa siihen jotain korjauksen tapaista; jos se nyt ylipäätään onnistuu.Eli kirjoittelussa on väkisinkin lyhyempi tai pidempi tauko tilanteen mukaan...